Dag 14: gids Dennis (Kessel)
4 oktober 2020 - Kessel, Nederland
Gisteravond hadden we app contact met Christian over onze reisverhalen, hij gaf ons tips en liet weten dat zijn Dennis vlakbij ons bij z’n ouders logeert.
Vandaag volgen we de tips van Chris op en bezoeken we Baarlo en Kessel.
In Baarlo bewonderen we kasteel d’Erp wat in 1388 voor het eerst genoemd wordt.
Vlakbij zien we de onderslagmolen uit 1326, mensen wat gaat de geschiedenis hier ver terug aan de Maas.
Vlakbij treffen we de roddelplaats waar de was werd gebleekt:
3 pronkstukken vlakbij elkaar.
We verkennen Baarlo verder en nemen contact op met Dennis of hij in is voor vlaai.
Kessel ligt maar 8 kilometer verderop en daar treffen we kasteel Kessel dat met zeer veel liefde door de plaatselijke bevolking in 2015 in oude luister met een moderne twist is hersteld.
Dit kasteel is gebouwd op de resten van een versterkte toren aan de Maas uit 900, waar tol werd geheven. Muur en kasteel dateren uit de 13e eeuw.
We ontmoeten Dennis bij de eeuwenoude muur, waarna hij ons meeneemt langs de Maas. We leren dat Kessel dé Corona brandhaard van Limburg was (mogelijk door een drukbezochte inzamelingsactie tegen ALS).
Op deze plek aan het water lunchte Dennis altijd, 20 jaar geleden, tijdens z’n stagetijd bij de gemeente Kessel:
Zo zien we het kasteel van alle kanten. We nemen hem mee naar binnen, want hij heeft het kasteel nog nooit bezocht.
Binnen de torenmuren uit 900 brengt een moderne lift (waanzinnige tegenstelling) ons vier verdiepingen omhoog.
Beneden is een modern cafe met zonnecellendak gesitueerd:
Dit fantastische bezoek wordt afgesloten met zogenaamde Spaanse vlaai, met een roze tintje:
Daarna gaan we met het veer de Maas over en zijn daardoor héél snel weer in Belfeld.
Vreemd dat Google deze optie niet aangaf.
Slaap lekker.
cijfers: 14 graden half tot zwaar bewolkt met vrij veel wind, veer 2.30€ (goedkoper dan omrijden), kasteel Kessel 7.50€ pp, vlaai met thee 11€ voor 3 personen.
Foto’s
4 Reacties
-
Butje:4 oktober 2020Wat een super dag geweest voor jullie. Christian heeft goede tips gegeven. Geweldig idee hè om zulke foto 's te kunnen maken. De vlaai heeft vast lekker gesmaakt. Het is heel fijn om steeds zulke verhalende mail te krijgen. Op mijn tablet kan ik de foto's heel groot zien. DeGezellige avond lieverds en morgen ook weer een fijne dag 😗
-
Butje:4 oktober 2020Tgv ben ik hoor "Butje" xx
-
Christian Blokland:4 oktober 2020Leuk mannen, dat ziet er uit als een geslaagde dag. Ben erg benieuwd naar het kasteel in Kessel, want daar ben ik na de restauratie nog niet binnen geweest. Ik begreep van Dennis dat het de moeite waard is. Ennuh.....wat is Spaanse vlaai? Sinaasappelvlaai o.i.d.?
-
Norbert:5 oktober 2020Het kasteel is zeker mooi opgeknapt. Er zat onderhandelde sinaasappel in de vlaai ja, maar nog meer. Het smaakte in elk geval erg lekker :-)